Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Menurut Persekutuan Perenang Antarabangsa, apakah gaya pergerakan yang lebih perlahan?

Terdapat empat gaya renang yang diiktiraf di peringkat antarabangsa iaitu:
Gaya Bebas (Freestyle): Dalam gaya bebas, perenang bebas memilih pergerakan tangan dan kaki yang diingini untuk menggerakkan badan ke hadapan.


Kuak Lentang (Backstroke): Dalam kuak lentang, perenang berenang dengan punggung menghadap air, dengan pergerakan tangan berselang-seli di atas kepala dan pergerakan kakinya sama seperti mengayuh basikal air.


Kuak Dada (Breaststroke): Dalam kuak dada, perenang berenang dengan dadanya menghadap air, dengan lengannya berputar ke hadapan bersama-sama dengan kakinya menendang seperti katak.


Gaya Rama-rama: Dalam gaya rama-rama, pergerakan tangan dan kaki dilakukan serentak dengan kedua-dua belah tangan bergerak di atas air dan kaki melakukan gerakan menyelam dan menendang.


Tiada gaya renang yang diiktiraf secara rasmi sebagai "gerakan perlahan" oleh Persekutuan Renang Antarabangsa atau mana-mana organisasi renang lain. Semua gaya renang berbeza dalam kesukaran dan kelajuan, dan perenang biasanya memilih gaya yang paling sesuai dengan kebolehan dan pilihan mereka.